Min receptsamling
Rostbiff i kryddlag
Så fantastiskt saftig och god. Man kan inte tro den är gjord på älgkött. Passar bra på högtidsdagar, 50-, 60-årskalas eller varför inte till Nyår.

Här på bilden tillsammans med Parmesanpotatistaplar och Hjortronvinsås
Till 4 personer behöver du:
• 0.9 kg fransyska (går säkert bra med annan stek också)
• 2 st vitlöksklyftor
• salt, peppar och smör till stekning

Kryddlag:
• 2 dl kallt vatten
• 0.5 dl kinesisk soya
• 1 msk salt
• 1.5 st skivade vitlöksklyftor
• 0.5 tsk Grovmald svartpeppar

Sätt ugnen på 175° C
Salta och peppra köttet. Smält smöret i en stekpanna tillsammans med vitlöksklyftorna.
Bryn köttet runt om
Lägg sedan över köttet på ett ugnsfast fat. Häll över smöret och vitlöken. Stick in en köttermometer och ställ formen mitt i ugnen.
Stek köttet tills termometern visar 60°C. (ca 60 min)
Då är köttet rosa och saftigt, men inte blodigt.
(Blodig 55-60°C. Medium 60-65°C. Genomstekt 65-70°C)
Gör nu kryddlagen medan köttet står i ugnen.
Blanda vatten, soya, salt, skivade vitlöksklyftor och peppar. Ställ kallt tills köttet är klart.
När köttet är klart lägger du det varma köttet i dubbla fryspåsar (3-liters) och häller på den kalla kryddlagen. Knyt igen båda påsarna ordentligt och se till att få ut så mycket luft som möjligt.
Lägg köttet i en bunke som sedan får stå kallt minst 4-5 timmar. Vänd på påsen ibland.
Häll ut marinaden, skölj av köttet och skär det i så tunna, fina skivor som möjligt. (Förutsätter en vass kniv).
Serveras med en potatisgratäng (eller som i bilden ovan med parmesanpotatistaplar) och hjortronvinsås, samt naturligtvis en fräsch grönsallad.

Källa »