Rostbiff i kryddlagSå fantastiskt saftig och god. Man kan inte tro den är gjord på älgkött. Passar bra på högtidsdagar, 50-, 60-årskalas eller varför inte till Nyår.
Här på bilden tillsammans med Parmesanpotatistaplar och Hjortronvinsås
Här på bilden tillsammans med Parmesanpotatistaplar och Hjortronvinsås
Till 4 personer behöver du:
• 0.9 kg fransyska (går säkert bra med annan stek också)
• 2 st vitlöksklyftor
• salt, peppar och smör till stekning
Kryddlag:
• 2 dl kallt vatten
• 0.5 dl kinesisk soya
• 1 msk salt
• 1.5 st skivade vitlöksklyftor
• 0.5 tsk Grovmald svartpeppar
Sätt ugnen på 175° C
• 0.9 kg fransyska (går säkert bra med annan stek också)
• 2 st vitlöksklyftor
• salt, peppar och smör till stekning
Kryddlag:
• 2 dl kallt vatten
• 0.5 dl kinesisk soya
• 1 msk salt
• 1.5 st skivade vitlöksklyftor
• 0.5 tsk Grovmald svartpeppar
Sätt ugnen på 175° C
Salta och peppra köttet. Smält smöret i en stekpanna tillsammans med vitlöksklyftorna.
Bryn köttet runt om
Bryn köttet runt om
Lägg sedan över köttet på ett ugnsfast fat. Häll över smöret och vitlöken. Stick in en köttermometer och ställ formen mitt i ugnen.
Stek köttet tills termometern visar 60°C. (ca 60 min)
Då är köttet rosa och saftigt, men inte blodigt.
(Blodig 55-60°C. Medium 60-65°C. Genomstekt 65-70°C)
Stek köttet tills termometern visar 60°C. (ca 60 min)
Då är köttet rosa och saftigt, men inte blodigt.
(Blodig 55-60°C. Medium 60-65°C. Genomstekt 65-70°C)
Gör nu kryddlagen medan köttet står i ugnen.
Blanda vatten, soya, salt, skivade vitlöksklyftor och peppar. Ställ kallt tills köttet är klart.
Blanda vatten, soya, salt, skivade vitlöksklyftor och peppar. Ställ kallt tills köttet är klart.
När köttet är klart lägger du det varma köttet i dubbla fryspåsar (3-liters) och häller på den kalla kryddlagen. Knyt igen båda påsarna ordentligt och se till att få ut så mycket luft som möjligt.
Lägg köttet i en bunke som sedan får stå kallt minst 4-5 timmar. Vänd på påsen ibland.
Lägg köttet i en bunke som sedan får stå kallt minst 4-5 timmar. Vänd på påsen ibland.
Häll ut marinaden, skölj av köttet och skär det i så tunna, fina skivor som möjligt. (Förutsätter en vass kniv).
Serveras med en potatisgratäng (eller som i bilden ovan med parmesanpotatistaplar) och hjortronvinsås, samt naturligtvis en fräsch grönsallad.
Källa »
Källa »