GRILLAD FLÄSKYTTERFILÉ MED LIME OCH HONUNGSGLAZE

Fläsk är jättegott att grilla och är väldigt gott i syrliga marinader som denna

 •  800 g fläskytterfilé

  Marinad:
 •   1 dl olivolja
 •   0.5 dl soja
 •   2 dl vitt eller rött vin
 •   2 st krossade vitlöksklyftor

  Glaze:
 •   1 lime, pressad saft och rivet skal
 •   1 dl flytande honung
 •   1 msk riven färsk ingefära
 •   1 tsk Salt
 •   0.5 tsk peppar

Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut den och marinera minst 1 timme i kylskåp. Vänd påsen några gånger.
Ta ut det ca 3o minuter före grillningsdags, så att det inte är kylskåpskallt. Torka av köttet något och sätt in en stektermometer från kortsidan med spetsen i tjockaste delen.

Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.
Värm upp kolen i grillen, dom ska vara grå med synlig glöd. Sprid sedan ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden. Lägg filén på grillen och stäng locket.

Pensla på mer glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén (var 5:e min) så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur.
Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.



Det går bra att tillaga även i ugnen. Marinera som det står, stek sedan i het stekpanna tills den fått fin stekyta. Pensla ordentligt runt filén med glazen och låt sedan stå i ugnen ca 20 minuter tills innetemperaturen 65-70.

Källa »
Fler recept med ytterfilé:
Helstekt fläskytterfile med bacon och lökbakad potatis »