WALLENBERGARE

En wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött. Wallenbergare serveras med potatismos, skirat smör, rårörda lingon och gröna ärtor.

 •   500 g kalvfärs, finmalen
 •   3 äggulor
 •   3 dl vispgrädde
 •   2 krm fyra kryddor sk epice riche
 •   0,5 tsk salt
 •   1 krm vitpeppar

Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Tillsätt gulorna och rör eller mixa in äggulorna i färsen.
Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (epice riche).
Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.


Rårörda Lingon:
250 g frysta lingon
1 dl strösocker
Blanda de frysta lingonen med sockret i en bunke och låt de tina, så att sockret smälter. Rör om några gånger under tiden.

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.

Sprid ut 2 dl siktat ströbröd,på en tallrik. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna.
Dela upp smeten i fyra delar.
Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.

När ugnen är varm är det dags att steka wallenbergarna:
Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.

Sätt sedan in stekpannan i ugnen (eller lägg över wallenbergarna på en ugnsplåt.)
Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Gör under tiden:

Potatismos:
16 kokta potatisar mosade
100 g smör
2 dl mjölk
1 Ägg
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Häll av vattnet från potatisen, stöt den med en potatisstöt, blanda i smör, mjölk och ägg (ha moset på plattan så att mjölken och moset blir varmt) Smaka av med salt och vitpeppar.

Samt
Koka upp 150 gram gröna ärtor eller värm dem i mikron.
Och skira 200 gram smör

Källa »
Fler recept med färser:
Snabba gulaschen »
Storbiff Tandori »
Tacopaj »
Tortilla med köttfärs »
Grillat:
Adanaspett »
Kebabspett »