VILTGRYTA (AV ÄLG)


•   900 g Älgfransyska (eller grytbitar)
•   1 gul lök
•   2 dl rött vin
•   2 msk viltfond
•   5 dl vatten
•   3 msk tomatpure
•   3 msk soja
•   12 st steklökar
•   2 st stora morötter
•   2 st vitlöksklyftor
•   1 dl grädde
•   Färsk timjan
•   1/2 dl lingon

Skiva och skär älgfransyskan i lagom stora bitar. Salta och peppra köttet. Hetta upp smör och bryn köttet i stekpanna så det får fin stekyta runt om. Skiva löken tunt och låt den steka med sista minuterna.
Lägg över köttet och löken i en gryta. Koka ur stekpannan med vin, vatten, soja, tomatpure och viltfonden. Tillsätt stekskyn i grytan. Låt grytan puttra på låg värme tills köttet börjas kännas lite mört. Ca: 1 timme. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Skala steklökarna, hacka vitlök och skär morötterna i korta stavar och stek dem seni lite smör tills de får lite färg. Lägg över i grytan och låt dem puttra tillsammans med de övriga ytterligare ca: 20 minuter eller tills kötet köttet känns riktigt mört.

Garnera grytan med lingon och timjan, servera med kokt potatis. Gärna med lingongelé eller lingonsylt som tillbehör.

Tips! Vill du ha lite tjockare konsistens på skyn kan du tillsätta en redning.


Källa »


Fler recept med älg/ren:
Enbärsmarinerad biff »
Kalops »
Porterstek på älg »
Rostbiff »
Grillat:
Grillspett älg och ren »
Kolgrillad Älgentrecôte med timjansmör »
Helgrillad Älgentrecôte »