LAMMKOTLETTER I UGN

Att laga lammkotletterna i ugn brukar bli gott. I detta receptet får de sällskap av lök, äpple och morot i en buljong som smakar riktigt bra! Enkelt och rejält med mycket smak.

 •   8-10 lammkotletter med ben
 •   1 msk smör
 •   1 msk rapsolja
 •   2 gula lökar
 •   2 klyftor vitlök
 •   2-3 morötter
 •   2 fasta äpplen
 •   1 buljongtärning, grönsaks eller kött
 •   (1 tsk citronsaft)
 •   1 krm rosmarin
 •   svartpeppar

Putsa köttet och skär några snitt i kanten på varje kotlett för att den ska hålla formen bättre när den steks. Låt gärna köttet ligga framme lite så det inte är kylskåpskallt.

Förbered grönsakerna:
Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och dela morötterna i bitar. Kärna ur och klyfta äpplena.

Hetta upp en stekpanna stor nog att rymma alla ingredienserna. (Vill du använda samma panna i ugnen så ska den vara ugnsfast.)
Stek kotletterna cirka 2 minuter på var sida på rätt hög värme. Lyft ur dem och lägg grönsakerna i pannan. Låt dem få lite färg.
Lös buljongtärningen i 2,5 dl vatten, tillsätt eventuellt citronsaft.

Lägg tillbaka kotletterna i pannan tillsammans med äpplen, morot och lök. Strö över rosmarin. Häll buljongen över kotletterna och sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter.

Strö svartpeppar över och servera rätten direkt från pannan tillsammans med ris, potatis eller bulgur.

Källa »
Fler recept med lamm:
Lammsadel »
Lammspett »
Lamm Tikka Sizlar »
Kalmarlåda »
Kotlett provencalsk »
Kotlett med örter »

Vintips:
Raccolto (Nero d´Avola Cabernet Sauvignon) . Mycket fruktig smak inslag av fat, svarta vinbär, mörka körsbär, kryddor och lakrits. Producerat i Italien Scicilien. 94kr/75cl flaska på Systembolaget »