LAMMKOTLETTER I UGN (provencalsk)

Steka i ugn är ett bekvämt sätt att tillaga kött. Rätt innertemperatur på köttet är den enkla tumregelen för att få en riktigt saftig och god rätt.

 •   8-10 lammkotletter med ben
 •   1 kg små fina potatisar, tvättade med skal
 •   4 shalottenlökar, delade
 •   4 vitlökar
 •   1 röd lök
 •   1 gul lök
 •   1 röd paprika
 •   1 gul paprika
 •   1-2 kvistar små tomater
 •   1 dl olivolja
 •   1 msk rosmarin
 •   1 msk timjan
 •   1 kruka färsk timjan
 •   salt och peppar

Gnid gärna in köttet med lite salt, peppar och pressad vitlök.
Tvätta och skrubba potatisen ordentligt. Dela potatisen om den känns för stor. Skär lök och paprika grovt.
Gör en marinad med olivolja, pressad vitlök, rosmarin och timjan. Blanda sedan marinaden tillsammans med köttet och grönsakerna innan allt läggs i en ugnsfast form.
Ställ in formen på 225 °C i ca 30 minuter. Rör gärna i formen så att alla ingredienser blir jämt tillagade.
Efter 15 minuter kan tomaterna, på sin kvist, läggas på toppen i formen.
Innan servering hälls lite flingsalt och peppar på. Dekorera med färsk timjan.

Källa »
Fler recept med lamm:
Lammsadel »
Lammspett »
Lamm Tikka Sizlar »
Kalmarlåda »
Kotlett i ugn »
Kotlett med örter »

Vintips:
Raccolto (Nero d´Avola Cabernet Sauvignon) . Mycket fruktig smak inslag av fat, svarta vinbär, mörka körsbär, kryddor och lakrits. Producerat i Italien Scicilien. 94kr/75cl flaska på Systembolaget »