LAMMKOTLETTER MED ÖRTER

Perfekt bjudmat som kan göras i god tid och sedan bara gratineras i sista minuten.

 •   4 st lammkotletter (dubbla)
 •   2.5 msk olivolja
 •   1 msk rosmarin finhackad färsk (1 krm torkade)
 •   1 msk timjan finhackad färsk (1 krm torkade)
 •   3 st stor gul lök
 •   3 st tomater
 •   1.5 msk vetemjöl
 •   2.5 dl köttbuljong
 •   0.5 msk balsamvinäger
 •   salt och peppar

Lägg köttet på ett fat. Ringla över lite olivolja. Strö över ca hälften av de finhackade örterna. Vänd kotletterna och ringla över lite olivolja. Strö över resterande örter. Täck över fatet och låt det stå ca 2 timmar.

Skålla tomaterna (Skär ett kryss i skalet, doppa i kokande vatten, bara en kort stund, spola sedan av i kallt vatten och dra av skalet.) Skär sedan tomaterna i tjocka skivor
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Lägg löken i en smord eldfast form.
Snitta fettkanten på kotletterna på ett par ställen. Stek dem gyllene på båda sidorna. Salta och peppra dem. Lägg kotletterna över löken. Lägg tomatskivorna runtom.
Strö över mjölet i stekpannan och rör om. Späd med buljong och låt såsen koka några minuter. Tillsätt balsamvinäger. Häll såsen över kotletterna. Täck fatet med aluminiumfolie och stek dem klara mitt i ugnen ca 10 minuter. Är allt kallt så låt dem stå ca 15 minuter i ugnen.

Garnera med lite färsk timjan och rosmarin. Bjud en god potatisgratäng till.

Källa »
Fler recept med lamm:
Lammsadel »
Lammspett »
Lamm Tikka Sizlar »
Kalmarlåda »
Kotlett provencalsk »
Kotlett i ugn »

Vintips:
Raccolto (Nero d´Avola Cabernet Sauvignon) . Mycket fruktig smak inslag av fat, svarta vinbär, mörka körsbär, kryddor och lakrits. Producerat i Italien Scicilien. 94kr/75cl flaska på Systembolaget »