LAMMSADEL ELLER LAMRYGG

 •   2 kg Lammsadel
 •   ½ tsk Torkad timjan
 •   1 tsk Torkad rosmarin
 •   1 msk Olivolja
 •   1 Vitlöksklyfta
 •   Salt & Vitpeppar

Värm ugnen till 200°.
Skär bort feta partier på undersidan av sadeln.
Skär den feta hinnan på ovansidan i rutor. (diagonala snitt med 3 centimeters mellanrum)

Gnid in sadeln med kryddorna och bryn köttsidan i smör i het panna.
Ställ sadeln i en ugnssäker form.
Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i den köttiga delen.

Stek i nedre delen av ugnen. När termometern visar 70º är köttet lätt rosa och vid 75º är köttet genomstekt. Stektid ca 45 minuter

Ta ut sadeln och låt den vila 10 minuter innan den skärs upp. Skär loss köttet från benen, även de små filéerna på undersidan om de finns med. Skär köttet i sneda skivor. Lägg tillbaka det skivade köttet på benet, så att sadeln ser hel ut igen.

Ta vara på skyn och gör en skysås eller och servera den dirrekt som den är.

Källa »
Fler recept med lamm:
Lammspett »
Lamm Tikka Sizlar »
Kalmarlåda »
Kotlett provencalsk »
Kotlett i ugn »
Kotlett med örter »

Vintips:
Azabache Crianza är ett kryddigt rött vin (ekologiskt odlat) som passar till syrliga, salta och kryddiga rätter av fläsk eller lamm, samt till vällagrade ostar. Producerat av Rioja, Spanien. 79kr/75cl flaska på Systembolaget »