RUB

En rub är en kryddblandning som man klappar in i köttet innan det stoppas in i rökgrillen. Alla grillmästare har naturligtvis en egen signatur-rub som särskiljer just deras BBQ från alla andras.

Så här gör du din egen:
Grunden till varje anständig rub är paprikapulver.
Det ger en bra smak och vacker färg och är, ärligt talat, ingenting du ens kan fundera på att utesluta.

Sedan skall där finnas sälta.
Ta vanligt salt, havssalt eller kanske rosa himalayasalt. Ta vad du vill, men använder du flingsalt så finmal det först).

Och sedan till det söta.
Du kan använda vitt-, brunt-, muscovado-socker eller vad du nu vill eller en kombination därav (dock ej stevia).
Öka eller minska mängden efter din smak

Och slutligen spicy
Chili vill du naturligtvis ha i din rub. Vill du ha rökig chipotle, vanlig chili, ancho, svartpeppar eller cayenne?
Kom bara ihåg att om du använder hel torkad chili, eller chiliflakes, så måste du köra dem i en kryddkvarn så att de blir till ett fint pulver.

Experimentera
Basen till rubben är gjord och du kan här lägga till vilka kryddor du vill. Kom bara ihåg att inte använda några blöta grejer (ta vitlökspulver istället för färsk vitlök) och att allt ska vara i pulverform. Rubben ska vara fin nog att hälla ur en ströare.

Mixa
När din rubsmak är bestämd avslutar du genom att blanda allt i en mixer. Detta är dels för att rubben ska blandas ordentligt men också för att större bitar ska pulveriseras. Häll i en ströare och börja sedan grilla.


Så här gör jag min:
 •   3 msk paprikapulver
 •   2 tsk salt
 •   3 msk farinsocker
 •   1 tsk chili explosion
 •   1 tsk nymalen svartpeppar
--------------------------------------
 •   1 msk vitlökspulver
 •   1 tsk lökpulver
 •   ½ tsk torkad oregano
 •   ½ tsk torkad salvia
 •   ½ tsk torkad mejram
 •   ½ tsk torkad persilja

Mixa och häll i en ströare