RISOTTO

Risotto är en italiensk maträtt som huvudsakligen är gjord på mellankornigt och rundkornigt ris. Den har uppstått i norra Italien i områdena runt Poslätten där just ris odlas i stor utsträckning.
Risotton fungerar som en grund som man sedan kan smaksätta med allt från grönsaker, svamp, kött eller fisk till skaldjur.

Grundrecept:
 •   3 st schalottenlökar (alt 1 rödlök)
 •   1 stor vitlöksklyfta
 •   2 grönsaksbuljongtärningar
 •   7 dl vatten
 •   4 dl arborioris
 •   2-3 dl vitt vin (kan ersättas med mer buljong)
 •   riven parmesan, ca 1 dl
 •   salt, peppar<

Hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills löken är mjuk och har blivit lite glansig. Lös buljongtärningarna i 7 deciliter hett vatten.

Häll riset i kastrullen och tillsätt sedan lite vin i taget, så mycket att vätskan är i nivå med riset. Då vinet kokat in tillsätts mer. Salta och peppra och gör sedan likadant med buljongen som med vinet. Rör ofta och tillred på låg värme. Då all buljong tillsatts rörs parmesanen ner.