HEMMAGJORD RÄKSALLAD

 

 •   150 gram skalade räkor
 •   1,5 dl majonäs (alt 1 dl majonäs + 1/2 dl creme fraiche)
 •   1 dl hårt vispad grädde
 •   knappt 1 dl finhackad schalottenlök
 •   1 tsk tomatpuré
 •   1/2 tsk stark chilisås (D´Elidas)
 •   Salt & vitpeppar

Skall du göra egen majonäs vispar du ihop den först av allt.

Vispa grädden. (Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt 1/2 dl och vispa.)
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela.
Finhacka schalottenlök och blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Justera styrkan med chilisåsen om du vill ha den riktigt het så öka på några droppar. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.
_____________________________________

Om man ska göra egen räksallad är det absolut godast med hemmagjord majonäs också så när man ändå håller på så är det lika bra att göra det från grunden

Detta blir ca 400 gram  •   2 äggulor
 •   1 tsk dijonsenap
 •   1½ tsk vitvinsvinäger
 •   1 krm salt
 •   1 krm vitpeppar
 •   4 dl rapsolja

Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

Källa »