PORTERSTEK PÅ ÄLG


•   1 kg benfri fransyska eller innanlår av nöt eller älg
•   0,75 dl outspädd svartvinbärssaft
•   33 cl stark porter
•   1 dl äkta soja
•   1 tsk torkad timjan
•   10 st enbärk
•   10 st svartpepparkorn
•   2-3 msk viltfond
•   1 st stor, skalad och klyftad gul lök
•   2 st pressade vitlöksklyftor
•   3 dl grädde
•   Redning
•   Kokspadet


Häll alla ingredienser i en stor stekgryta.
Låt det koka upp och lägg i köttet.
Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och låt det sjuda ytterligare ca 45 minuter eller tills att termometern visar 75 grader.
Tag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet i cirka 20 minuter.

Tag upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumsfolie, sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 3 dl grädde och låt det sjuda i cirka 5 minuter.
Tillsätt sedan redning så såsen tjocknar
Skär köttet i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, och svartvinbärsgelé, grönsaker och eventuellt lite saltgurka till.


Källa »


Fler recept med älg/ren:
Enbärsmarinerad biff »
Kalops »
Porterstek på älg »
Viltgryta »
Grillat:
Grillspett älg och ren »
Kolgrillad Älgentrecôte med timjansmör »
Helgrillad Älgentrecôte »