OSSO BUCO

Osso buco (italienska: "ben med hål i") är en traditionell italiensk gryträtt från Milano. Den består av kalvlägg i skivor som bräseras tillsammans med grönsaker, kryddor och vitt vin. Rätten serveras ofta med gremolata och risotto .
Här är en variant med älglägg:

 •  6 st läggskivor, 3 cm tjocka
 •  5 msk vetemjöl
 •  150 gram rotselleri, hackad
 •  3 st gula lökar, hackade, eller
 •  16 st pärllökar
 •  3 st morötter, hackade
 •  2 burk krossade tomater
 •  3 msk tomatpure
 •  3 dl vitt vin (går med rött också)
 •  1.5 st buljontärning kalv
 •  2 tsk basilika, torr
 •  2 st lagerblad
 •  2 st vitlöksklyftor
 •  1 tsk timjan, torr
 •  1 knippe persilja (går med torr)
 •  0.5 st citronskal (skalat med skalare)
 •  salt
 •  peppar
 •  1 liter vatten (bara så att det täcker)

Sätt på ugnen på 150 grader
Bind bomullssnöre runt läggarna så de inte faller isär direkt. Doppa köttet i vetemjölet och bryn snabbt på hög värme.
Lägg över i en järngryta, (som du sedan serverar ur) och häll på vatten så att det täcker köttet. Lägg i tomatkrosset, tomatpure, grönsakerna, löken, kryddorna ochbuljongtärningarna.
Pressa i vitlöksklyftorna och lägg i halva skalet av en skalad citron. Jag använder potatisskalare till citronen. Salta och peppra efter behag.
Sätt in grytan i ugnen och låt den stå i 2 1/2 timma. Efter 1/2 tiden häller du i vinet och låter den stå minst tiden ut. Köttet ska falla isär när det ska serveras.
När det är klart tar du försiktigt bort snörena och garnerar med persilja. Ställ sedan fram hela grytan på bordet.

Servera med kokt potatis och lite gröna blandade blad. ( eller som ovan )


Fler recept med nöt:
Biff i het sås »
Nötrulle »
Texas Chili »