NAAN I UGN

Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Det är en självklarhet till det mesta i det indiska köket och det är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Men en god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet under grillen i ugnen.

Ingredienser (10 portioner)
 •  25 g jäst
 •  2 dl fingervarm mjölk
 •  2 ½ dl fil eller yoghurt
 •  1 tsk salt
 •  2 tsk bakpulver
 •  10-11 dl vetemjöl

Man kan även tilsätta 2 tsk honung eller socker för att söta brödet.
Ett ägg är också bra att smaksätta med

Lös jästen i en blandning av mjölk och fil/yoghurt i en degbunke
Blanda salt och bakpulver i vetemjölet. Rör ner mjölet i vätskan och knåda degen ca 8 minuter med elvispens degkrokar eller i en assistent. Täck med plastfolie och jäs degen ungefär 1 timme.

Sätt ugnen på max och grill med plåten inne i mitten av ugnen.
Platta till degen och dela den i 10 lika stora bitar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter
Lägg in bröden 2-3 stycken åt gången på den heta plåten.
Vänd bröden efter ungefär 2 minuter när de börjar blåsa upp sig och får gräddade prickar. Grädda ytterligare en halv minut på andra sidan.
Linda i handdukar och ät bröden varma.

Källa »
Fler recept på naan-bröd:
Naan i stekpanna »