FLÄSKLÄGG LOW & SLOW

Har ni provat grilla fläsklägg någon gång?
Jag kan lova er att rätt tillagad så kan det vara något av det bästa köttet ni någonsin ätit. Dessutom är det även oförskämt billigt.
Det viktiga med lägg är att grilla väldigt långsamt och länge. Det är inget snabbgrillat kött

 •   1 kg fläsklägg
 •   salt och peppar
 •   2 msk av din favoritrub Läs om rub »
 •   Din favoritglaze att pensla med ( eller en av mina )

Gör i ordning grillen för low & slow på ca 100-125 grader d.v.s för indirekt grillning och med mycket kol. Jag använde en full skorstenständare som jag placerade i ena änden av grillen

För att undvika att fläskläggen drar ihop, skär du en massa snitt dess svål. Gnugga in fläskläggen med massor av salt och peppar (om du inte har en rimmad lägg) och lägg in den i grillen (indirekt) då grillen håller ca: 120 C. Sätt en aluminiumfolieform (eller dyl.) under för det kommer att droppa ordentligt. Stäng locket och kör så i ungefär en timme, för att få in saltet ordentligt. Håll koll på temperaturen!
Har du köpt rimmad fläsklägg kan du hoppa över detta steg (men snitta svålen)

Lägg nu på ordentligt med rub på fläskläggen och fortsätt sedan grilla på samma indirekta sätt i ungefär fyra timmar. (aluminiumfolieformen skall vara kvar under)
Vänd på läggen lite då och då. Håll koll på temperaturen, öka eller minska luftgenomströmningen för att hålla tempen mellan 100 - 120 C. Värm nya kol i skorsenständaren och fyll på i grillen om det behövs.

Börja nu pensla fläskläggen med glazen ungefär fyra gånger i timmen medan du fortsätter grilla i ett par timmar till
Det viktiga här är att helst inte gå över 100 grader. Jag kör till en innertemperatur på ca 90 grader.

Linda in i folie och låt vila i 10-15minuter medan du förbereder tillbehören. Seriously, leave it alone, let it rest!

Servera klassisk med potatismos

Källa »