LÖRANS FISKGRYTA

Denna omtalade gryta glömmer man inte! Man vill bara ha mer och mer. Den heter visserligen gryta men är som soppa. Är mycket grejer men lätt att göra.

 •   600 g torsk och/eller lax
 •   1 msk curry
 •   ½ msk timjan
 •   ½ msk dragon
 •   2 påsar saffran
 •   1 röd paprika
 •   1 grön (eller gul) paprika
 •   1 gul lök (kan bytas mot 1 färsk hackad fänkål)
 •   1 purjolök
 •   smör 
 •   3 dl vitt vin
 •   1 burk krossade tomater
 •   2 fiskbuljongtärningar 6 dl vatten (fond)
 •   2 msk mjöl
 •   3 dl vispgrädde

Fräs grönsaker och kryddor i smör.
Slå på tomaterna och vinet och låt koka i ett par minuter.
Häll i fonden och låt koka i 15 minuter. Red upp 2 msk mjöl i 4msk vatten. Låt koka i 5 minuter.
Häll i grädde och låt koka i ytterligare 5 minuter. Salta soppan efter smak.
Lägg ner den tärnade fisken och låt sjuda i 4-5 minuter (akta så att fisken inte kokar söner).

Lägg de skalade räkorna i botten på djuptallrikarna och häll soppan över.
Låt var och en toppa sin soppa med aioli. Servera med pain riche.

 

Källa »
Fler recept med lax:
Fiskgryta med potatis »
Lax med bakad potatis och räkröra »
Tandorilax med morotsraita »
Grillat:
Lax på kolgrilll »
Grillad Laxsida »
Laxfjäril med Aioli »
Laxfjäril med Paprika »