LAXFJÄRIL OCH PAPRIKAGRÄDDSÅS MED DILL

 •   4 laxkottletter (fjärilar) (cirka 170 g)
 •   rapsolja
 •   salt och peppar

SÅS
 •   1 röd Paprika
 •   1 Tomat
 •   2 msk Smör
 •   2 dl Grädde
 •   2 msk Ketchup (tomatpure)
 •   1 msk pressad Citron
 •   Havssalt och nymald Vitpeppar
 •   1 dl finhackad Dill

Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att det få färg
Krydda med salt, peppar, ketchup och citron och rör om
Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.
Hacka dill och rör i efter smak.
Smaka av med extra salt och citron om det behövs

När grillkolen är vita och varma, flytta ut dom mot sidorna. Olja gallren
Lägg laxen i mitten på gallret så att den har glöd runt om på sidorna.
Lägg på locket och låt grilla i cirka 4-5 minuter.
Vänd kotletterna och grilla ytterligare 4-5 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det (50-55 grader om du använder termometer).

Lägg över laxen till en varm tallrik och täck med aluminiumfolie. Låt vila i 5 minuter

Källa »

Fler recept med lax:
Fiskgryta med potatis »
Lax med bakad potatis och räkröra »
Lörans fiskgryta »
Tandorilax med morotsraita »

Grillat:
Lax på kolgrilll »
Grillad Laxsida »
Paprikagrillad lax med aioli »