PAPRIKAGRILLAD LAX MED AIOLI

Färsk lax marinerad i olivolja och paprika kort tid före grillning.
Och en klassisk aioli uppiffad med citron och dijonsenap blir det perfekta tillbehöret

 •   4 laxkottletter (fjärilar) (cirka 170 g)
 •   1 msk olivolja
 •   1 msk paprika
 •   1 salt och peppar

Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het.
Torka av laxen väl med hushållspapper. Pensla sedan med olivolja och strö sedan över paprika, salt och peppar. Ställ den åt sidan för att marinera i 15 minuter vid rumstemperatur.

AIOLI
 •   2 stora äggulor
 •   1 vitlöksklyfta
 •   1/2 tsk dijonsenap
 •   3 msk färskpressad citronsaft
 •   Flingsalt
 •   2,5 dl rapsolja
 •   1/2 dl olivolja

VIKTIGT! Alla ingridienser skall ha samma temperatur
Pressa ned vitlöken i en skål. Anänd elvisp och vispa ner äggulorna, senapen, citronsaften och salt. Vispa sedan i oljorna först droppvis och sedan i en fin stråle tills den börjar tjockna.
Smaka av med extra salt och citron om det behövs

Ställ in Aiolin övertäckt med plastfolie i kylskåp tills den skall användas

När kolen är vita och varma, flytta ut dom mot sidorna. Olja gallren
Lägg laxen i mitten på gallret så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 4-5 minuter.
Vänd kotletterna och grilla ytterligare 4-5 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det (50-55 grader om du använder termometer).

Lägg över laxen till en varm tallrik och täck med aluminiumfolie. Låt vila i 5 minuter.
Servera med aioli och citronklyftor på sidan.

Källa »

Fler recept med lax:
Fiskgryta med potatis »
Lax med bakad potatis och räkröra »
Lörans fiskgryta »
Tandorilax med morotsraita »

Grillat:
Lax på kolgrilll »
Grillad Laxsida »
Laxfjäril med paprikagräddsås och dill »