GRILLAD LAXSIDA (eller BIT)

En hel grillad laxsida är ett smidigt sätt att laga mat åt många och passar perfekt på grillfesten. Grillad lax blir både saftigt och smakrikt.

 •   1 laxsida med skinn (cirka 1 400 g)
 •   1/2 msk salt
 •   2 msk rostade sesamfrön

GLAZE ( Glazen kan sparas i kylskåp, men gör en mindre sats om du inte grillar en hel sida)
 •   1 finhackad vitlöksklyfta
 •   1 finhackad gul lök
 •   1 msk rapsolja
 •   1 dl hoisinsås
 •   1 msk sambal oelek
 •   1 msk mörk sirap
 •   1 tsk grovmalen svartpeppar
 •   Rivet skal och saft från 1/2 apelsin
 •   1 msk mörk sirap

Fräs lök och vitlök mjuka i en kastrull med lite rapsolja. Tillsätt hoisinsås, sambal oelek, sirap, svartpeppar samt saft och skal från apelsin. Koka upp och låt sjuda samman ett par minuter. Rör om då och då under tiden. Låt svalna och mixa sedan slät med stavmixer.
Pensla laxen köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i cirka 1 timma.

Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Flytta sedan ut kolen mot sidorna

Gnid in olivolja på laxens skinnsida, salta på köttsidan och pensla ytterligare en gång med hoisinglazen. Lägg på laxen i mitten på gallret så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det (50-55 grader om du använder termometer) . Pensla med hoisinglazen då och då under tiden som du grillar laxen.

Toppa med rostade sesamfrön och servera med en räkröra och bakad potatis.

Källa »

Fler recept med lax:
Fiskgryta med potatis »
Lax med bakad potatis och räkröra »
Lörans fiskgryta »
Tandorilax med morotsraita »

Grillat:
Lax på kolgrilll »
Paprikagrillad lax med aioli »
Laxfjäril med paprikagräddsås och dill »