MINA KRYDDBLANDNINGAR

En krydda består enligt definitionen av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts mat på grund av sin smak, arom och färg. Här är blandningar som jag gjort färdiga i förväg och som jag använder i mina recept



EPICE RICHE:

Fyra kryddor förekommer i en rad olika varianteroch recept. En svensk variant skapades av krögaren Tore Wretman, även benämnd épice riche efter en av hans restauranger (Riche i Stockholm).

 •   1 krm mald muskot,
 •   1 krm mald kryddpeppar,
 •   1 krm mald kryddnejlika
 •   2 krm mald vitpeppar

Blanda ingredienserna och förvara dem i en bra kryddburk


7 KRYDDOR

Sju kryddor hittar man nog i vartenda arabiska hem, liksom i vårt halvarabiska hem. Det är en klassisk och mycket populär krydda som har sitt ursprung i Mellanöstern. Man använder kryddan till allt möjligt, kött, kyckling och även ris ibland. Smaken kan man beskriva som… kryddig.

 •   2 msk mald svartpeppar
 •   2 matskedar paprikapulver
 •   2 matskedar mald kummin
 •   1 matsked mald koriander
 •   1 msk malda kryddnejlikor
 •   1 tsk riven muskot
 •   1 tsk malen kanel

Blanda alla ingredienser väl och häll över i lufttät burk.


TANDORI MASALA

Denna tandoorikrydda kan du blanda med yoghurt och marinera grönsaker och eller kött. Den kan blandas med olja och användas som grillmarinad eller varför inte använda tandoorikryddan till att ha som rub när du grillar. Variationerna är många och härligt smakrika!

 •   2 msk malen koriander
 •   1-2 msk malen spiskummin
 •   1 tsk malen kanel
 •   1 tsk malen kryddnejlika
 •   1 tsk ingefärspulver
 •   1 tsk vitlökspulver
 •   1 tsk malen svartpeppar.
 •   1 tsk malen kardemumma
 •   1 tsk chilipulver/paprikapulver/cayennepeppar (Vill du ha kryddstarkt. Ta alla tre!)
 •   1 tsk malen bockhornsklöver
 •   1 tsk gurkmeja
 •   salt
 •   ev 1/2 tsk malen muskotnöt

Blanda ihop ovan ingredienser och förvara kryddblandningen i en tätslutande burk svalt. Kryddblandningen håller sig fint upp till 4-6 veckor!


KEBABKRYDDA

Om man vill laga kebab behövs så klart en kebabkrydda. Det finns färdiga kryddblandningar i affären, men jag gör min egen kebabkrydda så här:

 •   2 msk spiskummin
 •   1 msk paprikapulver
 •   2 tsk cayennepeppar
 •   2 tsk chilipeppar
 •   1 tsk svartpeppar
 •   2 tsk oregano
 •   2 tsk vitlökspulver
 •   2 tsk gurkmeja
 •   2 tsk koriander

Blanda alla ingredienser väl och häll över i lufttät burk.


ITALIENSK SALLADSKRYDDA

Italiensk salladskrydda är en kryddblandning som passar förutom som salladskrydda även i såser och vissa maträtter, som kyckling, skaldjur, vegetariska grytor eller pajer.Salladskryddan har ett tydligt inslag av vitlök. En krydda älskad av många!

 •   3 msk basilika, torkad
 •   3 msk oregano, torkad
 •   3 msk persilja, torkad
 •   1 msk vitlökspulver
 •   1 msk lökpulver
 •   1 tsk timjan, torkad
 •   1 tsk rosmarin, torkad
 •   1 krm svartpeppar
 •   1.25 krm chiliflakes*

Blanda ingredienserna och förvara dem i en bra kryddburk
*i originalet står det "red pepper flakes" som även kan betyda torkad röd paprika. Paprika och chili är nära släkt så i smak påminner de om varandra, men styrkan är väldigt olika. Man får prova sig fram efter egen smak