HELSTEKT BENFRI KARRÉ MED MYCKET SMAK

 •  1 kg Benfri fläskkarré i bit
 •  5 Vitlöksklyftor som du hackar eller skivar i ganska stora bitar
 •  1,5 msk Sambal Olek
 •  0,25 dl Soja
 •  ½ tsk Vitlökspeppar
 •  ½ dl Hoisinsås 
 •  ½ tsk Salt



Täck en stor ugnsfast form med aluminiumfolie, anpassat för ugn.
Låt folien gå långt ut över sidorna så att du sedan kan packa in köttet
Lägg köttbiten i formen med aluminiumfolie

Ta en vass kniv och stick ner den på flera ställen i köttet så det bildas djupa skåror Peta ner vitlöksbitar i hålen, tryck ner ordentligt.
Fyll på med så mycket vitlök som du vill

Fördela alla kryddor och såser över köttbiten.
Gnid in köttet ordentligt med händerna. Knåda och kläm, vänd på köttet så att alla sidorna blir väl inarbetade med marinaden

Slå nu runt folien kring karrén och sätt in en termometer så att dess spets hamnar mitt i den tjockaste delen av köttet

Sätt ugnen på 175 grader och ställ in köttet långt ner.

När köttet nått en innertemperatur på 77 grader tar du ut formen med köttet (för 1,3 kilosklumpen tog det 1 1/2 timme)
Låt termometern sitta kvar och öppna upp folien kring köttet.
Ös skyn som bildats i botten över köttet och ställ tillbaka i ugnen igen UTAN att stänga folien. Nu ställer du termometern på 80 grader och låter överdelen på köttet få fin färg medan temperaturen stiger några grader till (ca 10 minuter)


Spara all härlig sky som bildats i folieförpackningen.
Där sitter smakerna och jag föredrar att ösa den över köttet vartefter jag skär upp stora härliga bitar.
Får köttet ligga kvar i de härliga smakerna av marinaden och köttsafterna kommer steken att smaka underbart även om du skär upp den och värmer senare

GÖR EN SKYSÅS TILL DENNA KARRÉ

 •  1msk Smör
 •  0,75 msk Vetemjöl
 •  ½ dl Steksky
 •  1dl vatten
 •  Salt & peppar

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet
Häll på (silad) steksky och vatten. Låt småkoka 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock.

Källa »
Fler recept med karré:
Karré med Balsamicoglace »
Örtstekt fläskkarré »