KALMARLÅDA

Kalmarlåda serveras på olika sätt. Ibland utan skinka, ibland med bacon i stället för skinka. I stället för racks (halvkotletter) används ofta lammkottletter (dubbelkotlett). Sättet att laga skånsk potatis varierar likaså. Här är ett sätt:

Sätt ugnen på 200°C. och börja med potatisen
 •   800 g Potatis
 •   1 st Gul lök
 •   3,5 dl Standardmjölk
 •   2 msk Maizena
 •   1 tsk Soja
 •   2,msk Smör el. margarin
 •   Salt & peppar
 •   Persilja

Skala och finhacka lök. Hacka persilja (till garnering). Skala och tärna potatis.Hetta upp matfett i stekgryta och bryn potatisen cirka 5 minuter. Rör om.
Sänk värmen något och tillsätt löken. Fräs löken ett par minuter. Salta och peppra.

Häll på större delen av mjölken. Låt sjuda under lock cirka 15 minuter. Rör om då och då, för att inte bränna.
Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk.
Färgsätt eventuellt med lite soja.

Medan potatisen sjuder steker du lamm och skinka
 •   12 st Lammrack
 •   4 skiv Rökt skinka (1/2 cm skiva)
 •   1,0 msk Matfett till stekning

Salta och peppra lammköttet. Hetta upp en (grill-)panna på hög värme och stek köttet hastigt på var sida. Sätt in i ugn 5 minuter. Ta ut. Låt vila i 5 minuter.
Bräck (lättstek) skinka i panna 1/2 minut


Fler recept med lamm:
Lammsadel »
Lammspett »
Lamm Tikka Sizlar »
Kotlett provencalsk »
Kotlett i ugn »
Kotlett med örter »

Vintips:
Azabache Crianza är ett kryddigt rött vin (ekologiskt odlat) som passar till syrliga, salta och kryddiga rätter av fläsk eller lamm, samt till vällagrade ostar. Producerat av Rioja, Spanien. 79kr/75cl flaska på Systembolaget »