

Jordnötssås är ett vanligt tillbehör till många olika asiatiska maträtter. Såsen har en söt-salt smak från nötterna och är ett mycket fint komplement till starkare maträtter och många köttbitar.
SÅS 1:
• 1 bit färsk ingefära, ca 25 g
• 3 vitlöksklyftor
• ½ burk kokosmjölk, 200 ml
• 5 msk jordnötssmör
• 1/2 – 3/4 dl sweet chilisås
Skala och riv ingefäran. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål.
Skala och pressa ner vitlöken.
Blanda ihop eller mixa gärna ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås.
___________________________
SÅS 2:
• 2 dl jordnötssmör
• 1 burk kokosmjölk, 400 ml
• 2 tsk röd currypasta
• 1 msk socker
• 1 msk lime (valfritt)
• 1 msk fisksås (valfritt)
Rör om och koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås samt chili eller currypasta i en kastrull.
Låt helst sjuda i 40 minuter så blir den godast.
Smaka av med mer fisksås (salt), lime, chili eller currypasta samt ev. en halv tsk socker.
Låt jordnötssåsen svalna innan servering.
Källa »
___________________________
SÅS 3:
• 2 dl jordnötssmör
• ½ dl sweet chili-sås
• 1 dl kycklingbuljong av ½ tärning
• 1 dl kokosmjölk
• 1 vitlöksklyfta
Blanda i en kastrull jordnötssmör, sweet chili-sås, kycklingbuljong och kokosmjöl.
Pressa i vitlöksklyftan och koka upp. Låt såsen sjuda under omrörning ett par minuter.