JORDNÖTSÅS

Jordnötssås är ett vanligt tillbehör till många olika asiatiska maträtter. Såsen har en söt-salt smak från nötterna och är ett mycket fint komplement till starkare maträtter och många köttbitar.

SÅS 1:
•   1 bit färsk ingefära, ca 25 g
•   3 vitlöksklyftor
•   ½ burk kokosmjölk, 200 ml
•   5 msk jordnötssmör
•   1/2 – 3/4 dl sweet chilisås

Skala och riv ingefäran. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål.
Skala och pressa ner vitlöken.
Blanda ihop eller mixa gärna ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås.
___________________________


SÅS 2:
•   2 dl jordnötssmör
•   1 burk kokosmjölk, 400 ml
•   2 tsk röd currypasta
•   1 msk socker
•   1 msk lime (valfritt)
•   1 msk fisksås (valfritt)

Rör om och koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås samt chili eller currypasta i en kastrull.
Låt helst sjuda i 40 minuter så blir den godast.
Smaka av med mer fisksås (salt), lime, chili eller currypasta samt ev. en halv tsk socker.
Låt jordnötssåsen svalna innan servering.

Källa »
___________________________


SÅS 3:
•   2 dl jordnötssmör
•   ½ dl sweet chili-sås
•   1 dl kycklingbuljong av ½ tärning
•   1 dl kokosmjölk
•   1 vitlöksklyfta

Blanda i en kastrull jordnötssmör, sweet chili-sås, kycklingbuljong och kokosmjöl.
Pressa i vitlöksklyftan och koka upp. Låt såsen sjuda under omrörning ett par minuter.