HASSELBACKSPOTATIS

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Det är en rätt som lagades på Hasselbackens restaurang i Stockholm. Potatisarna blir både vackra och får en underbar smak.

 •   8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
 •   ca 2-3 msk (ca 25-40 g) smör eller flytande margarin
 •   0.5 tsk salt
 •   0.5 dl ströbröd

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala potatisen.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.
Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt.

Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.
Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.
Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

(Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

Källa »