GURKRAITA

En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat. En indisk variant av tzatziki med vitlök och malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar. Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.

 •   0,5 gurka, ca 150 gr
 •   2 dl matlagningsyoghurt
 •   0,5 tsk mald koriander
 •   0,5 salladslök, finhackad (går att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta)
 •   1 krm salt
 •   0,25 tsk torkad mynta eller några blad färsk mynta (valfritt)
 •   0,25 tsk kummin eller spiskummin

Skölj gurkan.
Riv den grovt eller tärna den i 0,5 cm tärningar.
Lägg i en skål och blanda ner yoghurt, mald koriander samt pressa i en klyfta vitlök. Smaka av gurkraitan med lite salt.
Tillsätt ev. torkad eller hackad mynta om du gillar det.
Du kan förbereda gurkraitan innan och ha i kylen så får den också lite rundare vitlökssmak.

Källa »