GLAZE

Glaze penslas på på kött och grönsaker medan de ligger på grillen. När den hettas upp tar den fram nya smaker. Då glaze allitd innehåller någon sorts socker bränns det lätt för mycket om det får grilla för länge, därför penslas alltid glazen på mot slutet av grillningen. Utöver smaken blir också ytan härligt glansig.

Här är mina favoriter:

Apelsin- och chiliglaze
 •   2 apelsiner
 •   4 msk råsocker
 •   1 röd chillipeppar
 •   1 msk hackad timjan

Riv det yttersta av skalet från apelsinerna och pressa ur saften.
Koka upp apelsinsaft och -skal och socker. Sjud tills det tjocknar lite.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda ner den och timjan. Smaksätt med salt.


Lime- och ingefärsglaze
 •   2 lime
 •   3 msk råsocker
 •   2 msk riven ingefära
 •   1 msk hackad koriander
 •   1/2 msk japansk soja

Riv det yttersta av skalet från limen och pressa ur saften.
Blanda limesaft och -skal och socker i en kastrull. Koka tills det tjocknar något.
Skala och riv ingefäran, hacka koriandern och blanda ner i kastrullen. Smaksätt med soja.


Ananasglaze
 •   1 1/2 dl krossad ananas
 •   2 dl sweet chilisås
 •   3 msk whisky

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud ett par minuter. Låt svalna. Används gärna till fläskkarré.

 



Balsamicoglaze
 •   ½ dl Japansk soja
 •   ½ dl Balsamvinäger
 •   1 msk Vitvinäger
 •   2 finrivna vitlöksklyftor
 •   1 msk Olivolja
 •   2 msk flytande honung

Koka ihop ingridienserna och låt svalna

Källa »