

Ezme är en tomat- och paprikarelish som är fantastiskt god och passar alldeles utmärkt till det mesta
• 2 röda paprikor
• 1 grön paprika
• 4 röda mogna tomater
• 1 gul lök
• 1/2 kruka färsk mynta
• 1 knippe persilja
• 1 tsk paprikapulver
• 1 tsk salt
• saften från 1/2 citron
• 1 msk olivolja
Värm ugnen till 185 grader.
Dela och kärna ur en av de röda paprikorna och skär den i stora
bitar. Lägg paprikan på en plåt eller i en ugnsform med skalsidan
uppåt (pensla eventuellt bitarna med olja först, så fastnar
de inte så lätt). Rosta paprikabitarna i ugnen tills skalen blivit
lite svarta och bubbliga. Dra bort skalet, hacka paprikaköttet fint och
lägg det i en bunke.
Finhacka de andra paprikorna, tomaterna, persiljan och myntan. Skala och finhacka löken. Lägg ned hacket i bunken med paprikaköttet, tillsätt paprikapulver och salt och rör om. Det går även att mixa alla ingredienser med stavmixer, men var då försiktig och mixa stötvis så att röran inte blir för homogen – man ska kunna urskilja grönsakerna i röran.
Rör ned citronsaften och olivoljan och låt det hela stå och
dra ett par timmar eller ännu hellre över natten i kylen.