BRUNSÅS

Brunsås är en redd sås med buljong. Brunsås är gott till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning och annan husmanskost som fläskkarré eller stekar

•   2 msk margarin eller smör
•   2 msk vetemjöl
•   4 dl vätska (steksky, grönsaksspad, vatten)
•   0,5 buljongtärning grönsaks- eller köttbuljongtärning
•   2 msk grädde
•   ev. 1 pressad vitlöksklyfta
•   1 tsk soja äkta, eller tomatpuré
•   Salt och peppar

Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull. Tag den från värmen och rör ner mjölet.

Med kall eller ljum vätska:
Tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp.

Med varm vätska:
Späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning.

Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och ev lite salt och nymalen peppar.

Källa »