BRÄSERAD ÄLGBOG

Ta dig tid och bräsera en mindre ”ädel” del på älgen i år, det är det väl värt!


•   1 kg älgbog
•   1 tsk havssalt
•   1 tsk Svartpeppar, grovmalen
•   50 g smör
•   2 st morötter
•   200 g rotselleri
•   2 st gula lökar
•   7 dl rödvin

Blanda salt och svartpeppar och strö ut det på en skärbräda. Rulla älgbogen i blandningen.
Smält smöret och bryn älgbogen på samtliga sidor.
Skala lök, morötter och rotselleri och skär i mindre bitar.
Bryn grönsakerna med smör i en gryta med tättsittande lock.
Tillsätt vinet och lägg i älgbogen. Grytan får inte vara för stor, vinet ska kunna täcka älgbogen.
Låt koka upp och puttra försiktigt under lock i minst 4 timmar.
Lyft sedan upp älgbogen och håll den varm i ugnen på ca 100 grader.

 

Rödvinssås
•   Det som blir kvar i grytan efter att älgbogen har bräserats
•   3 msk färdig viltfond, eller helst egenkokt älgfond
•   50 g smör

Sila bort grönsakerna och spar vinet som älgbogen har kokat i.
Häll över i en kastrull och tillsätt viltfonden.
Låt koka ner till ca 3 dl återstår av såsen.
Innan servering monterar du såsen genom att röra ner smöret.

Källa »


Fler recept med älg/ren:
Enbärsmarinerad biff »
Kalops »
Porterstek på älg »
Rostbiff »
Viltgryta »
Älgbog med asiatisk touch »
Grillat:
Grillspett älg och ren »
Kolgrillad Älgentrecôte med timjansmör »
Helgrillad Älgentrecôte »