BARBECUED CHICKEN ON THE GRILL

Det är viss skillnad på BBQ och Grill. När man grillar t.ex kycklingfileér så kan man mycket väl anvanda kycklingbitarna utan skinn. Men vid BBQ är det bäst att grilla med det kvar. Även om du inte planerar att äta kycklingskinnet så skyddar det kyckling bitarna från att torka ut.

Du behöver:
 •   kycklingdelar (ben, lår, vingar, bröst), skinnet skall vara kvar
 •   Salt
 •   Vegetabilisk olja
 •   Din egen barbecuesås, färdigköpt eller hemlagad, eller min.

Gör i ordning grillen för low & slow på ca 120-135°C temperatur d.v.s för indirekt grillning. Se till att ena sidan av grillen saknar kol och glöd, och ställ gärna in en aluminiumfolieform på den sidan. Olja in gallren.

Pensla kycklingbitarna med vegetabilisk olja och strö salt över dem på alla sidor
Grilla bitarna på skinnsidan i, 5-10 minuter beroende på värme, direkt över glöden för att ge dom färg. Bränn inte bitarna. Flytta kycklingbitarna till den svalare sidan av grillen. Lägg på locket och grilla så under 20-30 minuter. Håll temperaturen mellan 120°C och 135°C, aldrig mer än 150°C).

Öppna locket och pensla kycklingbitarna med barbecuesås på båda sidorna. Lägg på locket igen och grilla i ytterligare 15-20 minuter. Håll koll på temperaturen

Upprepa denna pensling och grilla 15-20 minuters perioder tills kycklingens innertemperatur är 71°C för bröst, 76°C för lår och 82°C för kycklingklubban intill benet (som du testar med hjälp av en stektermometer).

OBSERVERA att tidsåtgången beror på din grill, storleken på kycklingbitarna, och hur kalla kycklingbitarna var från början.
Målet är att upprätthålla en tillräckligt låg grilltemp för att kycklingen skall lagas "Low & Slow".

Om du vill kan du avsluta med att bryna på kycklingbitarna igen på den varma sidan av grillen. Låt dom ligga där en minut eller två.

Servera med Ris, eller Bulgur och en Gurksallad och med Naan-bröd

Källa »
Fler recept med kyckling:
Tandorikycling i ugn »
Indisk kycklng med tandori och curry »
Ugnstekt kycklingklubba »
Kyckling Satay »