ÄLGBOG MED ASIATISK TOUCH

Ett säkert sätt att laga till en stek, som alltid blir gott, är att den stoppa in den i ugnen i en stekgryta med en massa godsaker. Det är framförallt toppen när man inte riktigt har så mycket tid för matlagning eftersom steken i princip sköter sig själv.


•   800 g älgbog
•   5 dl ljus öl
•   1/2 dl teriyakisås
•   1 msk grönpeppar
•   1 msk rosépeppar
•   1 köttbuljongtärning
•   5 vitlöksklyftor
•   2 rödlökar

Krossa vitlök, grön- och rosépeppar, dela rödlöken och blanda med resten av ingredienserna i en järngryta.
Putsa steken lägg i den och sätt in i ugnen på 175°.
Ta ut den och vänd den några gånger under tiden så att de goda smakerna kommer åt överallt.
Halvfrusen stek tar närmare 4-5 timmar men tinad är nog 1 1/2 – 2 timmar rimlig tid.

Till sås:
•   1 dl av stekskyn
•   1-2 dl grädde.
Koka ihop en stund. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Börja med en mindre mängd sky så att det inte blir för starkt.


Källa »


Fler recept med älg/ren:
Brässerad älgbog »
Enbärsmarinerad biff »
Kalops »
Porterstek på älg »
Rostbiff »
Viltgryta »
Grillat:
Grillspett älg och ren »
Kolgrillad Älgentrecôte med timjansmör »
Helgrillad Älgentrecôte »