KOLGRILLAD ÄLGENTRECOTE MED TIMJANSMÖR


•   800 g älgentrecôte
•   1 dl olivolja
•   1 msk soja
•   1 msk honung
•   2 st vitlöksklyftor
•   2 msk sweet chilisås
•   Pepparmix
•   Salt

Hacka vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Skiva köttet i tjocka skivor och lägg det i påsen. Massera in marinaden ordentligt i älgköttet och låt ligga i kylskåpet i minst 4-5 timmar. Ta sedan fram köttet i god tid så det inte är så kallt innan du ska grilla det. Glöm inte att torka av överflödig marinad.
När du har glöd i grillen, skjut den åt sidan och skapa ett tomrum i mitten. Grilla köttet direkt över glöden en kort stund på varje sida, flytta sedan köttet till mitten där det är svalare. När köttet är lite rosa/blodig i mitten ta upp det och låt vila minst 10 minuter så är det medium stekt.

Temperatur Älg:
Rosa      52 °C
Välstekt 65 °C
Medium 57 °C

Ingredienser timjansmör:
•   Timjan (Färsk från kruka)
•   Smör
Gör timjansmöret inann du börjar grilla. Klipp timjan från krukan och rör in det i smör och ställ i kylen så att det stelnar. Timjansmöret klickar du sedan ut på köttskivan direkt på tallriken.

Servera köttet med exempelvis potatisgratäng, pommes frites eller en god sallad


Källa »
Fler recept med älg/ren:
Enbärsmarinerad biff »
Kalops »
Porterstek på älg »
Rostbiff »
Viltgryta »
Grillat:
Grillspett älg och ren »
Helgrillad Älgentrecôte »