AIOLI

Aioli äts mycket i både Frankrike och Spanien. Den smakar bra att klicka i soppa, särskilt i fisksoppa, eller att ätas som tillbehör till både kött och grönsaker. Aioli är en bra sås att servera på en buffé, eftersom den passar till det mesta.

Grundrecept:
•   2 äggulor
•   2,5 dl olivolja
•   3 vitlöksklyftor
•   0,5 tsk salt
•   1 krm vitpeppar

Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin.
Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken rakt ner i en liten skål.
Rör ner äggulorna.
Häll sedan droppvis ner olivoljan och vispa flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle.
Krydda med salt och peppar.

Chiliaioli:
•   1 st chili
•   1 msk pressad citronsaft
•   1 msk chilisås
Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet.
Blanda ner chili efter smak i aiolin tillsammans med citronsaften och chilisåsen

Citronaioli:
•   2 tsk dijonsenap
•   3 msk citronsaft
Blanda i dijonsenap och citronsaft (och eventuellt 1 nypa socker)

Limeaioli:
•   1 st lime
Tvätta 1 st limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal

Tomataioli:
•   2 tsk dijonsenap
•   2 msk tomatpuré
•   4 tsk sambal oelek
•   2 tsk socker
Tillsätt dijonsenapen, tomatpurén, sambal oelek och socker


Källa »