ADANASPETT

Adanaspett är en rätt från mellanöstern. Spetten blir allra godast om de ”bakas” på kolgrill. Till fyra spett behöver man:

 •   700 g lammkött (fungerar även med kött eller blandfärs)
 •   1 röd paprika
 •   1 grön paprika
 •   1 gul lök
 •   1 knippe persilja
 •   1 msk torkad chili
 •   2 tsk malen spiskummin
 •   2 tsk malen koriander
 •   2 tsk salt

Dela, kärna ur och finhacka paprikorna. Skala löken och finhacka den tillsammans med persiljan. Blanda hacket med färsen, kryddorna och saltet. Är färsen väldigt mager tillsätter du smör eller olja för att få upp fetthalten. Se till att allt är ordentligt blandat och låt sedan färsen vila i till exempel en plastpåse i kylen ett par timmar så att alla smaker hinner gifta sig ordentligt.

Forma färsen med händerna på helst platta, långa grillspett men annars på de grillspett du har tillgängliga. Med lite vatten på händerna klibbar det inte så mycket och det blir lättare att forma färsen. Upp mot 40 cm långa spett är fint och färsen ska gärna vara lite oval eller platt.

Lägg spetten på grillen och grilla dem tills de är klara, tiden skiftar beroende på hur stark glöd du har, men färsen ska vara genomstekt utan att på något sätt vara torr. Lyft hellre bort spetten lite för tidigt och låt färsen steka klart i eftervärmen än att låta dem ligga för länge.

På bilden är Adanaspetten serverade på en bädd av Grönsaksbulgur och med en Rödkålsallad, Ezme och Tzatziki

Källa »
Fler recept med färser:
Snabba gulaschen »
Storbiff Tandori »
Tacopaj »
Tortilla med köttfärs »
Wallenbergare »
Grillat:
Kebabspett »
Bacon Explosion »