Min receptsamling
Crème brûlée
Crème brûlée är en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv.
Till 6 portioner behöver du:
• 6 st äggulor
• 1 vaniljstång
• 4 dl grädde
• 1 dl mjölk
• 1 dl socker
• 0,5 - 1 dl råsocker att strö över
Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.
Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.
Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.

Lyft sedan ur vaniljstången och släng den.
Vispa äggulorna lätt med en handvisp.
Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen.
OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.
Fördela blandningen i portionsformarna.
Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats
Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.
Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm på portionsformarna.
Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat).
Det tar någonstans mellan 40-60 minuter beroende av portionsformarnas storlek
För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.
Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet.


När formarna svalnat, ställ dom i kylskåp.
Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt
Före servering strör du ett tunt lager råsocker (eller strösocker) i varje form
Bränn av sockret med en gasbrännare genom att hälla brännare ca: 10 cm ifrån och svepa lågan över ytan tills sockret fått en gyllenbrun fårg
Källa »