Min receptsamling
Créme Caramel
Créme caramel är en av de mest populära desserter och det är ju inte så konstigt. Så himla god och görs på få ingredienser som man oftast har hemma
Caramelsåsen:
• 3 msk vatten
• 1,5 dl socker
• 1 msk citronjuice från färsk citron

Puddingen:
• 4 dl mjölk (3% fetthalt)
• 3 dl grädde
• 4 st ägg
• 3/4 dl socker
• 1 urskrapad vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Förbered 6 st värmetåliga dessertformar och ha dom nära till hands.
Lägg socker, vatten och citronjuice i en tjockbottnad kastrull. Blanda ihop allting.
(Om det har kommit socker på kanterna på insidan av kastrullen skrapar du ner dom med en slickepott eller torkar bort med hushållspapper, dessa kan kristalliseras och förstöra caramelsåsen så få bort dom.)

Ställ sedan kastrullen på spisplattan, nu får du absolut INTE blanda eller röra om.
Detta steg är viktigt, sätt på värmen, hög värme fast inte högsta. Låt sockret koka upp och börja bubbla. RÖR EJ KASTRULLEN, BLANDA INTE! Om du börjar röra runt eller tillsätter vätska kommer sockret att kristalliseras.
Stå och vakta sockret också. Det kommer att börja bubbla och sockret kommer att smälta, sen kommer den att få färg, det hela tar ca 10-15 min.
Så fort sockret börjar få en gyllene färg går det ganska snabbt och den kan lätt brännas vid. Därför måste du att ha koll på den. När sockret är gyllenbrunt är den färdig.

Nu skall du snabbt få ner sockret i dessertformarna innan den stelnar och blir svår att jobba med.
Akta fingrarna, du vill definitivt inte få en droppe av det smälta sockret på fingrarna.
Fördela såsen i 6 formar och vicka lite på formarna tills sockret fördelas jämnt i botten och kommer upp lite till kanten.
Caramelsåsen kommer att stelna ganska snabbt och bli hård, det är helt normalt.
Tillsätt alla ingredienser till puddingen i en bunke.
Nu är det viktigt att du inte vispar puddingen utan blandar. Om du vispar kommer du att få in massa luftbubblor i puddingen och det vill vi inte ha.
Blanda varsamt med en handvisp tills äggen och vätskan är ihopblandade.
Sila smeten genom en fintrådig sil för att få bort klumpar från äggvitan.
Häll smeten i dessertformarna.
Ställ dessertformarna i ugnsformen, koka upp vatten och häll i ugnsformen, vattnet ska nå till mitten av dom små dessertformarna.
Ställ in mitt i ugnen och låt tillagas långsamt i ca 60-85 min.
Puddingen ska stelna i mitten, testa med en provsticka, den ska inte kännas lös och kladdig.
Ta ut från ugnen och ta genast bort dessertformarna från ugnsformen.
Ställ dessertformarna på en kökshandduk eller galler, låt svalna i rumstemperatur
Täck sedan dessertformarna med plast eller små assistenter och låt kallna i kylen, minst 4 timmar eller över natten.
Puddingen klarar sig fint i kylen upp till tre dagar.

Vid servering drar du en vass kniv längs kanterna och stjälp upp på en liten tallrik, servera och njut!