Min receptsamling
Five Spice Pork
Kinesisk femkrydda eller five spice som den ofta kallas är en kinesisk kryddblandning som ska innehålla alla fem grundsmakerna: surt, salt, sött, bittert och umami.
Den används i detta recept
Till 4 portioner behöver du:
• 500g fläskkotlett på bit
• 2 msk raps- eller matolja till stekning

Marinad
• 2 tsk riven ingefära
• 1 msk ljus soya
• 2 tsk maïzena (majsstärkelse)
• 1 tsk bikarbonat

Sås
• 2 msk ljus soya, Kikkoman
• 2 msk oystersås
• 1 msk mirin
• 2 tsk mörk soya (kinesisk soya, mushroom soy)
• 1,5 tsk kinesisk Five spice
• 0,5 tsk socker
• 1 tsk sesamolja
• 3 hackade vitlöksklyftor
• Ingefära, en bit på ca 4cm, strimlad

Börja med att blanda ihop marinaden.
Putsa kotletten (avlägsna hinnorna) och skiva det sedan tunt (6-7mm)
Lägg köttet i marinaden. Knåda in marinaden i köttet. Förbered för stekning
Blanda ingredienserna till såsen, utom vitlök och ingefära, i en bunke
Hacka vitlöken och skär ingefäran i stavar
Använd en stekpanna med höga kanter. Sätt den på hög värme och ha i oljan. Vänta tills oljan är het och släng sedan i vitlök och ingefära. De ska bara få lite färg, bränn det inte, det går fort.
I med köttet och fördela det väl i pannan, låt köttet ligga tills du kan se att det börjar svettas, då vänder du det så att andra sidan också får färg.
Stek i omgångar om det behövs
Sänk värmen och slå på såsen.
Gör ett snabbt uppkok, du kommer märka att den tjocknar snabbt. Då är den klar
Servera med ris och grönsaker


Källa »