Min receptsamling
Torskrygg i ugn
En svensk husmansklasssiker, en typisk vardagsmat som sätter guldkant på tillvaron. Detta recept är faktiskt så smarrigt att det passar precis lika bra på helgen

Tina den frysta torskryggen i ett vattenbad, utan att öppna plasten.
Till 2 portioner behöver du (Dubbla för 4):
• 400 g torskrygg
• olivolja
• flingsalt
• smör
• Salt

• Koka potatis och två ägg till såsen
Sätt ugnen på 175 °C.
Skär torskryggen i 6-7 cm bitar
Olja en form med olivolja.
Lägg ner fisken, strö över flingsalt och hyvla på smör med osthyvel

Koka potatis och två ägg till såsen
Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. (Innertemp. 48°C)
under tiden gör en äggsåsen av:
• 2 st kokta ägg
• 1 msk smör
• 3/4 msk vetemjöl
• 2 dl mjölk
• 1/4 fiskbuljongtärning.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ner vetemjölet och späd med mjölken lite i taget under omrörning.
Smula ner fiskbuljongen.

Låt koka några minuter och vänd sedan ner äggen i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Jag brukar även röra ihop en ärtig sås av:
• 100 g gröna ärtor
• ½ dl vispgrädde
• Salt, Peppar och Citronsaft
Koka upp ärtorna i lättsaltat vatten.
Slå av kokvattnet på ärtorna, ställ ned kastrullen i vasken, och stavmixa ärtorna tillsammans med vispgrädden till ett slätt mos.

Hetta upp ärtorna igen och smaka av med salt och peppar och några droppar pressad citron.