Min receptsamling
Vindaloo
Vindaloo är en het och kryddig indisk gryta med mycket smaker. Rätten är ganska lättlagad men kräver sin tid att tillagas. Köttet ska marineras i vinäger, chili och kryddor för att den ska få en god smak och bli extra mör. Sen får grytan gärna puttra några timmar på spisen
• 800 g grytkött
• 1 gul lök
• 1 msk tomatpuré
• 2 tsk paprikapulver
• Ca 5 dl vatten
• Salt
• 0,5 dl olja till stekning

Marinad:
• 1 dl vinäger (du kan halvera mängden om du vill ha mildare vinägersmak) (ändrad till 0,5)
• 1 dl kokosmjölk (ändrad till 1,5)
• 5-8 st torkade röda chilin ( testar med 7)
• 20 g färsk ingefära (hackad i bitar)
• 6 st vitlöksklyftor
• 8 st hela kryddnejlikor
• 0,75 tsk kardemummakärnor
• 2 st kanelstång
• 0,5 tsk spiskummin
• 1 tsk bruna senapsfrön
• 1 tsk hela pepparkorn
• 1 msk socker
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och låt marinaden stå i 30 min.
Skär köttet i bitar, krydda det med ca 1 tsk salt och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min.
Mixa sedan marinaden helt slät med en mixer.
Häll marinaden över köttet, blanda väl.
Täck köttet ordentligt och låt marineras i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Hetta upp 0,5 dl olja i en rymlig gryta. Lägg köttet med marinaden i grytan och stek under omrörning i ca 5 min. Tillsätt hackad lök och stek lite till. Vänd i tomatpuré, paprikapulver och stek en stund till.
Tillsätt ca 5 dl hett vatten, smaksätt med salt. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 timmar, koktiden kan variera beroende på köttet du använder. Lyft på locket och rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns torrt i grytan.
När köttet börja kännas mört och inte har så lång koktid kvar lyfter du bort locket och låter grytan puttra i ca 30 min utan lock, tills såsen tjocknar.
Servera med ris och naan. Ha gärna yoghurt eller raita bredvid för att bryta av hettan från chilin.