Min receptsamling
Fläskytterfilé i sockerkaksform
Ett sånt där gammalt vandringsrecept man ser här och var. Tyckte det lät kul så var tvungen att prova.
En rätt med minimal ansträngning som sköter sig själv i ugnen medan man pysslar med annat, och det blev väldigt mört och gott
• 1 kg Fläskytterfilé
• 2 deciliter Grädde
• 1 dl crème fraiche eller byt ut mot grädde.
• 50 g Finhackad gul lök

• 1 dl Sockerfri lingonsylt
• 2 msk Kalvfond, koncentrerad
• 2 msk Tamarisoja
• 0,5 tsk Sambal oelek
• Svartpeppar

Till sås
• 1 dl Grädde
• Maizena till redning
Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.
Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkaksform.
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.
Häll såsen över köttet, sätt i en termometer.
Ställ in formen i ugnen och låt den stå till 65-70°C (ca:60 min).
Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.
Ta ut köttet och lyft upp det ur formen.
Lägg det i aluminiumfolie rulla in och låt det vila under tiden du gör såsen.
Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.
Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är.
Om den är för lös kan du reda av den med lite maizena som du rör ut i kallt vatten först.

När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Servera sedan med önskat tillbehör.