Min receptsamling
Råstekt skivad potatis
Tänk på att skölja bort stärkelsen från den skivade potatisen så fastnar den inte i pannan. Den råstekta potatisen håller sig fint som rester och är nästan godare dagen efter.
Till 4 personer behöver du:
• 700 gram potatis, fast sort - helst vinterpotatis
• 4 msk olivolja eller annan olja, smörolja funkar också
• 1 krm salt
• 1/2 krm svartpeppar
Skala potatisarna.
Skiva dem i 2-3 mm tjocka skivor med en köksmandolin eller i matberedare.
Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Låt potatisen rinna av i ett durkslag samt torka den hyfsat torr.
Råstek potatisen på något under max värme. Vänd då och då. De ska få lite färg och bli brynta. Salta och peppra.
Stek i omgångar och lyfta över till en annan panna eller skål alteftersom
Stek klart potatisen i stekpannan på lägre värme i ca 15 minuter. Vänd runt då och då så den inte bränns.
Det går också att steka klart potatisen i ugnen på 175°C i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.

Smaka så den är klar samt tillsätt ev. salt och svartpeppar.