Min receptsamling
Rustikt helstekt lammbog
Den här sortens mat sköter sig själv i ugnen. Viktigt dock att ge lammbogen tid i ugnen, annars blir den inte mör!
Till 4 personer behöver du:
• 800g lammbog
• några kvistar rosmarin
• en eller två hela vitlökar
• olja till formen
• salt och peppar
• vin
• vatten
Värm ugnen till maximal temperatur. Skär bort eventuellt överflödigt fett på lammbogen. Om du tagit ur benet knyt upp bogen med steksnöre
Lägg hälften av rosmarinen och vitlöken spridda i en stor eldfast form.

Massera in lammet med olivoljan och salta och peppra runt om. Placera köttet ovanpå rosmarinen och vitlöken och lägg resten av rosmarinen och vitlöken ovanpå köttet. Häll i lite vin och vatten
Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Sänk temperaturen till 150 grader och låt stå i ca: två timmar.
När köttet är klart (cirka 70-74 °C innertemperatur), ta bort lammbogen och linda in det i aluminiumfolie och låt den vila på en skärbräda.
Sås
• 1 msk vetemjöl
• 0,5 l kycklingfond (1,5msk fond + 4dl och 5msk vatten)
• 2 msk kapris
• 1 knippe färsk mynta
• 2 tsk rödvinsvinäger

Sila innehållet i formen till en liten kastrull
Pudra över mjölet och rör om med en visp.
Tillsätt sedan fonden och kapris och låt allt puttra några minuter.
Red av med Maizena för en tjockare sås
Finhacka myntan och tillsätt den i såsen tillsammans med vinägern. Häll över såsen i en skål
Skär upp bogen i tunna fina skivor
Servera med klyftpotatis, sås och grönsaker