Min receptsamling
Pepparsås med cognac
Väldigt god sås till fläskkött! Går även bra till oxfilé
Till 4 personer behöver du:
• 5 dl vispgrädde
• 1 msk grönpeppar
• ½ tsk svartpeppar
• ½ tsk rosépeppar
• 1 dl koncentrerad köttfond
• 1 dl cognac (eller Joseph Gautier & Fils Brandy, IBIS)
• 1 tsk Mushroom soja
• 1 msk kalvfond
Stöt samman all peppar i en mortel.
Lös den koncentrerade köttfonden (2 buljongtärningar till 1 dl vatten) i en kastrull på svag värme.
Tillsätt sedan vispgrädden och pepparblandningen – fortfarande på svag värme.
Tillsätt soja och cognac – fortfarande på svag värme

Låt såsen sjuda på svag värme i ca 30 minuter.
Smaka av med kalvfond (och ev salt – om du tycker att det behövs).
Toppred eventuellt med lite ljus maizenaredning. Var försiktig, då det tjocknar snabbt!

Såsen är nu klar att serveras till fläskfilé, fläskkarré eller andra fläskrätter