Min receptsamling
Brunsås
Brunsås är en redd sås med buljong, grädde och ibland mjölk samt lite soja som smaksättning
Till 4 personer behöver du:
• 2 msk margarin eller smör
• 2 msk vetemjöl
• 4 dl vätska (steksky, grönsaksspad, vatten)
• 1 buljongtärning grönsaks- eller köttbuljongtärning
• 2 msk grädde
• ev. 1 pressad vitlöksklyfta
• 1 tsk soja äkta, och/eller tomatpuré
• Salt och peppar
Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull. Tag den från värmen och rör ner mjölet.
Med kall eller ljum vätska:
Tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp.

Med varm vätska:
Späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje späd
Koka såsen 3-5 min. Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och ev lite salt och nymalen peppar.