Min receptsamling
Potatisgratäng
Gratäng är en maträtt som vanligen tillagas i ugn. Rätten kan understundom kallas låda eller pudding. Det franska verbet gratiner betyder grädda i ganska hög värme för att få en gyllenbrun skorpa.
Till 4 personer behöver du:
• Till 4 portioner behöver du:
• 1 kg mjölig potatis
• 1 stor gul lök
• 2 klyftor vitlök
• salt, peppar,
• 3-5 dl vispgrädde
• Riven ost
Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken.
Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter (eller mindre för två port) och fördela ut ett lager potatis.
Salta, peppra och strössla över hälften av den hackade löken.
Fortsätt på samma vis hela vägen upp.
Jag brukar hyvla i ett par skivor smör på det mittersta lagret
Avsluta med ett lager potatis överst
Slå över grädden och platta till allt. Strö över ett lager riven ost för gratinering
Täck formen med aluminiumfolie och grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter.

Tag bort aluminiumfolien efter halva tiden