Min receptsamling
Klyftpotatis
Klyftpotatis är bland det godaste man kan tänka sig! Det funkar till allt och är älskat av alla.
Den liknar pommes château i det traditionella franska köket.
Klyftpotatis tillagas genom att potatis, delas i klyftor och grillas i ugn eller steks
Välj en fast potatissort. Några vanliga fasta potatissorter är bintje och asterix
Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.
Använd sedan en så stor form så att potatisklyftorna inte behöver ligga ovanpå varandra så blir de fina och krispiga.
Sätt ugnen på 225°C.
Skär potatisen i klyftor, ungefär lika stora. Ju större klyftor desto längre tid i ugnen och tvärtom. Skär bort eventuella skador och mörka fläcka
Skölj potatisklyftorna så minskar risken att potatisen fastnar i formen eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen.
Fördela potatisklyftorna i en ugnsform.
Använd en så stor ugnsform så att potatisklyftorna inte behöver ligga ovanpå varandra så blir de fina och krispiga.
Ringla, pensla eller spraya olja över potatisklyftorna. Salta. Peppra
Lite grillkrydda på potatisen är gott till kött, och till kyckling kan det vara gott med vitlök och örter

Ställ i mitten av ugnen i 20 min
Tag ut formen, rör runt och ta loss de potatisar som fastnat. Salta och ringla på mera olja om det behövs
Ställ in i ugnen ytterligare ca 20 min eller så länge att potatisklyftorna fått fin färg. Ta ut och prova med en provsticka att de är mjuka inuti. Servera!