Min receptsamling
Färslimpa med bacon
Så här gör du godaste köttfärslimpan med bacon.
Fyllningen gör köttfärslimpan saftig och fin i smaken. Om du vill så kan du göra rullen klar i förväg och förvara den i kylskåp tills det är dags att grädda i ugn.
Till 4 port. behöver du
• 400 g färs (älg eller ren)
• ½ gul lök
• 2 skivor vitt bröd, förslagsvis formfranska
• 1 dl mjölk (drygt)
• 1 msk sirap
• 1 tsk soja
• ½ kruka persilja, hackad
• 1 röd paprika
• 1 ägg, lätt ihopvispat
• Salt, vit- och svartpeppar
• 3 pkt bacon (1pkt knaperstekt i småbitar)
• 2 dl riven västerbottenost
Tina den frysta färsen i en plastpåse under rinnande vatten
Skala, finhacka och stek löken i lite olja. Låt kallna

Knaperstek 1pkt bacon så här:
Sätt igång ugnen på 200 grader, gärna varmluft.
Lägg ut baconskivorna på en plåt med bakpapper och ställ in i ugnen i 10-15 minuter.
Låt baconet rinna av på en bit hushållspapper och låt det kallna.
Hacka sedan upp baconet i småbitar
Lägg brödskivorna på ett fat med lite kant så att de får plats utan att ligga för mycket omlott. Häll mjölken över och låt dra några minuter.

Blanda färs, lök, sirap, soja, ägg och mjölkindränkt bröd, persilja och kryddor i en skål.
Blanda noga, gärna med (rena) händer och låt blandningen vila minst en timme. Gärna i kylskåp
Gör en baconväv på ca 30×30 cm
(Här kan du se hur man gör)

Kärna ur och hacka paprikan
Tag fram och platta ut färsblandingen på ett stort ark plastfolie eller bakplåtspapper och gör den i samma storlek som baconmattan.

Fördela paprika, riven ost och bacon ovanpå.
Ta i kanten på plastfolien och rulla ihop färsen med fyllningen till en rulle som är helt tät och kompakt.
Lägg rullen på baconväven och rulla runt färsrullen så att baconmattans ändar hamnar underst.
Lägg rullen i en smord form och grädda i mitten av ugnen på 200° i ca:60 minuter eller tills innertemperaturen är på 68°- 75°
Rulla in den i folie och låt vila i 10-15 min innan du skär upp den.

Servera med kokt potatis och gräddsås