Min receptsamling
Osso Buco
Det här är ett klassiskt recept från det italienska köket. Skivor av kalvlägg får sjuda med grönsaker till en härlig gryta.
Jag använder dock älg eller ren i stället för kalv
Traditionella tillbehör är gremolata och risotto med saffran
Till 4 personer behöver du:
• 4 skiva(or) kalvlägg
• 1 dl blekselleri (eller rotselleri)
• 2 dl morot
• 2 dl gul lök(ar)
• 2 st vitlöksklyfta(or), krossade
• smör
• olivolja
• salt
• svartpeppar
• 3 dl vitt vin
• 400 gram krossade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 3 dl vatten

Gremolata
• 3 st vitlöksklyfta(or), krossade
• 1 st citron(er), rivet skal
• 1 dl persilja, finhackad
• 1 tsk olivolja
Jag brukar binda upp läggskivorna med ett steksnöre för att hålla ihop kött och ben bättre vid kokningen
Fintärna selleri, morot, lök och vitlök.
Stek läggen med salt och svartpeppar. Stek hårt så att de får bra färg. Använd inte mjöl det blir kanongott ändå och man slipper en massa vidbränt i grytan. Lägg köttet på en gryta. Diska inte stekpannan än.
Glasera i smör och olivolja med salt och svartpeppar i stekpannan.
Flytta sedan över grönsakerna i grytan med läggen. Se till att de täcker köttet
Häll på vin. krossade tomater, tomatpuré och vatten och koka upp
Koka långsamt utan lock i 60 minuter sedan 30 minuter med lock. Smaka av med salt och svartpeppar

Red av med potatismjöl i vatten eller liknande. Kryddor är absolut inte nödvändigt men som variation på smaken så använd timjan, rosmarin
Gör mot slutet av koktiden en Gremolata:
Blanda vitlöksklyftor, rivet skal från citron, finhackad persilja och god olivolja.

Källa »