Min receptsamling
Lammentrecôte med portvinssås
Lammentrecote som steks och serveras med en rosa kärna är en högtidlig delikatess i all sin enkelhet.
Den smakrika söta glazen och portvinssåsen passar perfekt till lammkött
Till 2 portioner behöver du:
• 400 g lammentrecot
• salt och svartpeppar
Glaze:
• 1/2 dl finhackad rödlök
• 2 msk honung
• 1 dl balsamvinäger
• 1 vitlöksklyfta
• 1/2 dl portvin
• 1 tsk majsenamjöl
Sås:
• 1 dl portvin
• 1 dl rött vin
• 2 msk honung
• lite idealmjöl
• en klick smör

Sätt ugnen på 175°C
Rensa köttbiten och knyt upp den med steksnöre
Salta och peppra köttet och bryn det tills det får fin färg i en stekpanna.
Koka ihop ingredienserna till glazen. Rödlök, honung, balsamvinäger, riven vitlök och portvin tills hälften återstår. Red med majsena.
Lägg köttet i en ugnsfast form och pensla med hälften av glazen
Stek i ugnen ca 20 min tills köttet är rosa. Pensla med resterande glaze under stekningen.
Innertemperaturen ska vara 58° för rött kött eller 62° för rosa. Lätt rosa blir det vid 70°C
Linda in köttet i folie och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp.
För såsen kokas rödvin, portvin och honung tills hälften återstår.
Red med idelamjöl och låt koka några minuter till. Avsluta med att vispa ner en klick smör.


Skär upp entrecôten i 1cm tjocka skivor
Servera med potatisbakelse (rösti) ,såsen och enkel sallad


Källa »