Min receptsamling
Wallenbergare
En wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött. Jag gör min på älg eller renfärs. Wallenbergare serveras med potatismos, skirat smör, rårörda lingon och gröna ärtor.
Till 4 portioner behöver du:
• 500 g viltfärs, finmalen
• 3 äggulor
• 3 dl vispgrädde
• 2 krm fyra kryddor sk epice riche
• 0,5 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• Ströbröd
• Smör och olja till stekning
• 250g frysta ärtor
• 250g rårörda Lingon
Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand.
Lägg allt i en stor bunke (eller matberedare med kniv.) Knäck äggen och dela upp i vitor och gulor.
Tillsätt äggulorna och rör (eller mixa in) äggulorna i färsen.
Tillsätt salt, vitpeppar och ev. fyra kryddor (epice riche). Blanda ihop
Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
Hit kan du förbereda wallenbergssmeten och förvara i kylen om du önskar.

Sätt ugnen på 175 grader.
Förbered potatis: skala, dela och koka potatis till moset.
Sprid ut 2 dl siktat ströbröd,på en tallrik. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna.
Dela upp smeten i fyra delar.
Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
När ugnen är varm är det dags att steka wallenbergarna:
Värm en stekpanna och bryn wallenbergarna i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
Sätt sedan in stekpannan i ugnen (eller lägg över wallenbergarna på en ugnsplåt.)
Låt Wallenbergarna steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Under tiden gör du klart med:
Rårörda Lingon:
Lägg 250 gram och 1 dl strösocker i en bunke och låt de tina, så att sockret smälter.
Rör om några gånger under tiden.

Ärtor:
Koka upp 250g frysta ärtor. Sila av vattnet och låt ärtorna kallna

Skira 200 gram smör
Gör klart potatismoset

Servera wallenbergarna med potatismoset, kokta gröna ärter och rårörda lingon (eller lingonsylt) Skeda över lite skirat smör.